innhold

Torsdag kveld i Torggata

Fete typer + Savant holder til i Oslos nye hovedpulsåre Torggata, som på få år har gått fra å være en bakgate for lyssky aktiviteter, til å huse noen av byens aller beste steder. Vi har bedt en av Torggatas mest dedikerte besøkende, Julia Ciarlo, om å dele sine beste tips fra bakgården vår.

projects/FTS-torggt/FTS-torggt2.jpg

Torggata er Oslos smeltedigel. Her finnes =Oslo-selgere som tar betalt på SMS, gatemusikanter av varierende kvalitet og kristne misjonærer som gjerne viser deg veien til Jesus, omkranset av new age hippies, bohemer og lokale arbeidsfolk. Julia Ciarlo, som er innsalgssjef for CalaJade i et av Nordens største moteagenturer, regner seg som en lett blanding.

– Torggata er et utrolig avslappet og kult sted. I ni av ti tilfeller ender jeg opp her når jeg skal ut. Her finner du de beste barene, den morsomste musikken og de mest avslappede menneskene. Jeg er også spesielt svak for Youngstorget som deler gaten i to på midten. Det er noe veldig urbant og herlig over det torget, sier hun.

projects/FTS-torggt/FTS-torggt3.jpg
Etter jobb

Etter kl.17 kan det være vanskelig å få bord på de beste stedene i Strøget, Torggatas sexy søster. På om lag 50 flislagte kvadratmeter rommer denne gatestumpen alt fra autentisk russisk trekkspillmusikk hos Perestrojka, til ekte tyske pølser hos Wurst og Oslos beste libanesiske meze hos Habibi. Også stand-up og intimkonserter med up-and-coming artister kan oppleves hos Uhørt som ligger vegg i vegg med Julias vannhull nummer én, Angst.

Adr. Torggata 11

Blant lyslenker og eklektiske veggmalerier finner hun og venninnen et bord under en varmelampe.

– Angst har etter hvert blitt stamstedet til venninnegjengen. Da drikker vi breddfulle glass med Prosecco og spiser pølse fra Wurst etter jobb. Og så kommer vi brått tilbake igjen rundt midnatt for å danse. Jeg vil faktisk tro jeg er her en gang i uken i snitt og det er det mange grunner til. Stemningen er den viktigste. 90-talls-hiphop blandet med det som måtte ha «re-surfaced» på bartendernes Spotify, sykt mye stearinlys, varmelamper så man kan røyke året rundt, juletrelysene, og ikke minst eieren!, som må være Oslos blideste mann. Han rydder tomme glass og villfarne sneiper oftere enn de ansatte, og sier «HALLA!» til absolutt alle, kjent som fremmed. Det er sånne nordmenn som er i denne gata. De er sjeldnere andre steder i byen.

Les mer om Angst-eier og Torggata-originalen, Misgina Ghebremeskel. I tillegg til Angst eier han også baren på motsatt side av gaten, Den gamle skobutikken. På begge stedene kan man spotte et bredt register av norske kjendiser, samt høre noen av landets beste DJer i helgene.

– Ingen andre steder i Oslo gjør meg like lykkelig. For å si det sånn: Jeg har vært på en i utgangspunktet veldig trist gravøl her en gang, og selv det ble en hyggelig og latterfylt kveld. Det sier mye om atmosfæren, sier Julia.

projects/FTS-torggt/FTS-torggt4.jpg
Matfestival

Noen meter fra Strøget ligger historiske Youngstorget. Her trår du de samme brosteinene som noen av landets viktigste politikere og tusenvis av demonstranter som har stått på barrikadene for saker de tror på. Her kjempes det fortsatt for kvinners rettigheter, det arrangeres fakkeltog mot pels, og det holdes paroler mot rasisme.

Mange av stedene i området her har tatt sine navn fra politikkens verden, blant annet Sosialen, Justisen og Internasjonalen. For hundeelskerne er det verdt å nevne at sistnevnte er en av få barer i Oslo hvor det er lov å ha med kjæledyr inn.

Det arrangeres også ofte matfestivaler her, denne kvelden inkludert bålpanne og live-musikk.

– Det som er morsomt med Youngstorget er at du aldri vet hva som møter deg. Har du en nisje-interesse vil du etter all sannsynlighet havne på et arrangement her omgitt av likesinnede. Ellers kan du alltid kjøpe deg et par billige solbriller eller en tvilsom raggsokk.

Finn ut når neste arrangement på Youngstorget er.

Ta med

Hos Taste of China, på andre siden av torget finner du i følge Julia – og Dagens Næringsliv – byens beste dim sum.

– Maten her er så digg, skikkelig autentisk, men det er ikke de hyggeligste lokalene i verden. Jeg pleier å ta med meg dumplingsene og sette meg et annet sted. Om sommeren kan man for eksempel spise på gresset i parken mellom designsenteret DoGA og Akerselva. Hvis vær eller temperatur ikke frister tar jeg heller med meg maten inn på en av barene. Skjenkesteder som ikke serverer mat selv pleier å la deg ha med «take-out» inn, forklarer hun.

Prisene er heller ikke å kimse av med den billigste dim sum-retten til bare 58 NOK, og den dyreste til 105 NOK.

Les hele DNs anmeldelse av Taste of China

Adr: i Torggata 18

Har du mer lyst til å sitte ned og spise, får du autentisk meksikansk på Taco Republica eller «ufin dyning» på Lokk.

Les hva gjestene syns om maten på Lokk her

projects/FTS-torggt/FTS-torggt5.jpg
Tørst

Det nytes dim sum og velkomponerte drinker på neste stopp, Torggata Botaniske. Barens klassiker, med samme navn som stedet, tappes på flaske og drikkes som den er. Eller du kan la deg friste av navn som Pablo Piscobar eller Blue Berrymore.

– Botaniske er en oase av kule folk, grønne planter og digge dufter! Hit kommer du hvis har med deg noen du vil imponere, sier Julia.

Les Dagens næringslivs anmeldelse av Torggata Botaniske her

Adr: Torggata 17B

Hos Himkok, i en stikkvei til Torggata mikses drinkene av «kjemikere» i bardisken. Ikledd hvite frakker og med matematisk presisjon fremstiller de intrikate tørsteslukkere som gjør deg lett i toppen.

projects/FTS-torggt/FTS-torggt6.jpg
projects/FTS-torggt/FTS-torggt7.jpg
projects/FTS-torggt/FTS-torggt8.jpg

– Da Himkok åpnet i 2015 ble det helt oppstandelse. Det er den største og mest forseggjorte «baren» i Oslo, men er helt usynlig fra utsiden. Det er ingen som ramler innom der. Av overraskelser jeg har møtt på mens jeg har mistet veien i det enorme lokalet er blant annet en bitte liten konsertscene innerst i et hjørnet i annen etasje, forbi fotoboksen, samt direkte inngang til barbersjappa som ligger vegg i vegg. For meg er Himokok bare veldig stas. Det er liksom instant London-feeling, i lille Oslo, forteller Julia over en cider fra utestedets egen cider-bar, den eneste av sitt slag i Oslo.

Adr: Storgata 27

Himkok ble i 2016 kåret til en av verdens beste barer. Les hvorfor her.

Billig øl får du noen skritt til venstre, på Konrad. Ikke la de fine lokalene lure deg, både betjeningen og de besøkende er av det joviale slaget.

Adr: Youngstorget 1

projects/FTS-torggt/FTS-torggt9.jpg
Kle på

Qomo er hjertebarnet til kjæresteparet Kaja og Chris. Etter flere år i motebransjen bestemte de seg for å satse på egenhånd i en gate som til da var kjent for alt annet enn klesbutikker. Julia kjenner eieren gjennom jobb og hun finner igjen flere av sine egne produkter i hyllene her.

– Jeg elsker Qomo og jeg mener Oslo trenger flere livsstils-butikker som denne. Det at mote, nips, bøker, og alt fra fuktighetskrem til oregano kan handles samme sted, gjør butikken mer levende. Noe av det beste jeg vet når jeg valser hjemover natt til søndag er å gå bort til vinduet og finne «mine» vesker i vinduet. Da blir jeg alltid litt stolt.

Adr: Torggata 35

projects/FTS-torggt/FTS-torggt10.jpg
projects/FTS-torggt/FTS-torggt11.jpg
projects/FTS-torggt/FTS-torggt12.jpg
«Hole in one»

Tilbake over Youngstorget ligger Oslo Camping, et av få konseptuelle utesteder i hovedstaden. Tema er camping og minigolf, hver dag, hele uka. Køen er ikke streng her, man bruker den banen som er ledig. Er du heldig får du et glimt av ekte norsk camping-kultur, hele vennegjenger kledd i grilldresser og pannebånd med «champisen» i vaskebøtta.

– Oslo Camping er et av de aller siste tilskuddene til Torggatas mylder, og et veldig kjærkomment et. Fy flate så gøy det er å ha en aktivitet å drive med når man er ute. Jeg synes også det er skikkelig stas at man faktisk er nødt til å kommunisere med alle sine fremmede med-golfere. Litt sjenerte Oslo-borgere blir pent nødt til å snakke sammen om når en bane blir ledig og hvem sin tur det er. Vipps så er man i gang med å berømme den andres slag, eller prate om hvor glad man er for at de har 1664 Blanc i baren. Med andre ord vil jeg si at dette er stedet for single, og alle andre som liker å sosialisere over en litt komisk idrett utført med lav terskel og høy promille.

Fra klokka 23 stenger ti av hullene og det blir dansegulv i underetasjen. For den som har fri på fredag blir det fort en lang natt her.

Se hva Aftenposten syns om Torggatas siste tilskudd

Adr: Møllergata 12 (inngang fra Torggata etter kl.23)

projects/FTS-torggt/FTS-torggt13.jpg
Nattmat

Ballen er puttet, magen rumler og morgendagens forpliktelser vaker i horisonten. Kvelden avsluttes med «luksus-kebab» i andre-etasjen på Crow Bar, som førøvrig også kan skilte med eget bryggeri.

– Jeg har et møte klokka åtte i morgen, sier Julia og skjærer en grimase. Det er best å spise litt før man går i seng og skal opp tidlig. Mange digger Crowbar for mørk og chill atmosfære og ville mengder øl-sorter på tapp. Jeg er mest opptatt av kebaben. Helt perfekt at det er på vei hjem og at det nesten aldri er kø her. Også er det ingen som ser stygt på deg hvis du går inn ens ærend for å kjøpe mat. De forstår.

Les hva VGs anmelder syns om Crow Bar

Adr: Torggata 32

På en trapp i Torggata forsvinner herligheten ned. Senga kaller, torsdag kveld er over.

projects/FTS-torggt/FTS-torggt14.jpg

Legg igjen din kontaktinformasjon

Så vil vi ta kontakt med deg så raskt som mulig for en uforpliktende prat.

Kontaktinformasjonen er sendt

Vi tar kontakt med deg så fort vi kan.
Ta kontakt